Kolestrol... pembunuh mengejut

Tengok tajuk dah tahu... KOLESTROL... ramai yang tak endah.. tak peduli.. sayangi lah nyawa anda. bagaimana orang-orang kesayangan anda, yang masih perlukan anda, sebagai ibu, bapa, anak?? ketahuilah kolestrol boleh membunuh anda secara tiba2.. kolestrol tak kenal anda gemuk atau kurus. kurus tak semestinya kolestrol anda rendah.

yaaa.. saya sama sekali tidak menafikan ajal maut.. semua itu kuasa Yang Maha Kuasa.. tidak cepat, tidak lewat walau sesaat. Semuanya sudah tertulis. TETAPI, kita diminta untuk berusaha, berikhtiar!!

Berapa kadar kolestrol yang sepatutnya ada dalam tubuh manusia?

Kadar kolesterol NORMAL: jika kolesterol kurang dari atau sama dengan 200 mg/dL.
Kadar kolesterol SEDERHANA TINGGI: jika kolesterol berada pada 200-239 mg/dL.
Kadar kolesterol yang berisiko tinggi atau BERBAHAYA, jika kolesterol lebih dari 240 mg/dL.Cuba kira, agak2 berapa kadar kolestrol yang kita ambil setiap hari? Banyak?? Sikit?? Ngam2?? ha3... sendiri tahu kan!!


Ada 2 jenis kolestrol dalam badan kita. 
  • Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL). 
  • Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik. 

Bahayanya bila dalam badan kita ada kolestrol jahat (LDL). Kerana ia boleh menyebabkan salur darah kita tersumbat!! Ngeriiii... kalau tersumbat, macam mana darah nak bergerak dalam tubuh kan!
Kolestrol tinggi akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, terutamanya jantung dan strok. Jadi, berhati2 lah wahai teman2.


Tanda-tanda Kolestrol Tinggi

Jom periksa samaada anda ada tanda-tanda kolestrol tinggi di bawah.

  • Sering berasa kebas-kebas pada kaki.
  • Timbul bintik-bintik putih(biji lemak) pada bahagian bawah mata, kawasan muka atau leher yang disebabkan oleh kadar trigliserida yang tinggi.
  • Mudah letih, penat dan cepat mengantuk.
  • Sering berasa sakit kepala. Arteri yang semakin sempit akan membuatkan aliran darah ke otak berkurangan, sehingga menyebabkan rasa sakit pada kepala.
  • Kaki membengkak akibat pembuluh darah semakin sempit. Kaki merupakan bahagian yang paling sedikit mendapat darah.  
  • Senak dada sebelah kiri apabila pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat. Hal ini menunjukkan kadar kolestrol terlampau tinggi.

Jika anda mempunyai tanda-tanda yang dinyatakan. Apa yang perlu anda lakukan?

Lakukan pemeriksaan segera dengan doktor. Anda akan diminta melakukan Ujian Kolesterol untuk memeriksa tahap kolestrol anda.

Jadi, rawat kolestrol anda segera sebelum terlambat!! Cuba PHYTOCOL-ST SHAKLEE hari ini...

PHYTOCOL-ST SHAKLEE
Phytocol-ST Shaklee untuk rawat kolestrol
Salam sayang, 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...